Algemene Kine
Hieronder verstaan we allerlei acute – en chronische aandoeningen aan het bewegingsapparaat alsook de revalidatie na een operatie. We trachten door middel van verschillende behandelingmethodes (mobilisaties, spierversterking, coördinatietraining etc.) het genezingsproces zo vlot mogelijk te laten verlopen.
Voorkeurshouding
bij baby's
Dit is een toestand waarbij de baby spontaan het hoofd naar de rechter- of linkerzijde gedraaid houdt, gedurende het merendeel van de tijd. De baby heeft het moeilijk om zijn hoofd te draaien naar de niet- voorkeurszijde. Dit ontstaat meestal in de eerste 3 à 4 levensmaanden. Om dit zo goed mogelijk te herstellen, maken we gebruik van passieve stretching, actieve mobilisatie en oefeningen naar de niet-voorkeurszijde en geven we tips mee over de houding en positionering van je baby. We evalueren ook steeds de algemene mobiliteit van het lichaam en stimuleren waar nodig.
Neurologische
Revalidatie
Voor de revalidatie van mensen met een neurologische aandoening zoals een hersenbloeding, de ziekte van Parkinson, multiple sclerose,… wordt er gebruik gemaakt van mobilisaties, stretching, coördinatie – en evenwichtstraining, spierversterkende oefeningen en gangrevalidatie.
Prenatale Kine
Tijdens een zwangerschap ondergaat je lichaam op korte tijd veel veranderingen. Dit kan gepaard gaan met klachten ter hoogte van de rug, het bekken, de bekkenbodem,.... Met kinesitherapie trachten we met tips en handelingen deze klachten aan te pakken.
Verder is het ook belangrijk om je voor te bereiden op de bevalling. Tijdens een aantal sessies wordt er dieper ingegaan op het leren opspannen en vooral ontspannen van de bekkenbodem, het gebruik van een correcte buikademhaling en worden er houdingen aangeleerd om de weeën beter te kunnen opvangen. Ook tips voor de eerste dagen na de bevalling komen aan bod.
Postnatale Kine
Het postnataal herstel kan je bij de kinesitherapeut starten op 4 à 6 weken na de bevalling. Hierbij werken we op het herstel van onze bekkenbodemspieren, buik- en rugspieren. Bovendien is er aandacht voor de lichaamshouding, buikademhaling, herstel van een litteken indien aanwezig en het correct gebruiken van de ‘core’. Dit helpt je bij het versterken van je lichaam. Het geeft je een betere controle en herstel van een eventuele diastase.
Bekkenbodemreëducatie
Bekkenbodemreëducatie is een therapie waarbij wordt aangeleerd hoe je je bekkenbodem correct kan op – en ontspannen. Bekkenbodemspieren kunnen namelijk te zwak of te gespannen zijn. Wanneer deze spieren niet op een correcte manier of op het juiste moment functioneren, kunnen er stoornissen optreden. De bekkenbodemspieren kunnen door middel van oefeningen, biofeedback en elektrostimulatie getraind worden. Deze therapie kan worden toegepast bij problemen zoals incontinentie, constipatie, verzakkingen en seksuele klachten.